Dragă cititorule,
Pentru că acesta este primul material de acest tip ne-am propus să vorbim despre vise dar mai concret despre obiective, despre ținte puternice, întrucât cu ajutorul lor ajungem să ne atingem visele.
Discutând despre obiective este bine să clarificăm următoarele:
A. Cum ne setăm obiectivele?
Pentru cei care au dubii în legătură cu setarea obiectivelor îi rugăm să mediteze asupra acestei întrebări: „Dacă nu știi unde vrei să ajungi, cum vei ști încotro mergi?”
Dacă ați clarificat faptul ca este important să ai ținte să mergem mai departe și sa discutăm despre 2 aspecte:
1. Cum este corect să le formulăm.
Suntem convinși că sunteți familiarizați cu raspunsul la întrebarea „Cum trebuie să fie obiectivele” și anume „SMART” așa că în prezentul material doar detaliem semnificația acrononimului și să exemplificăm:
S – specific – înseamnă că formularea obiectivului va fi una concretă, clară, nu generală și va exprima rezultate concrete;
M – măsurabil – înseamnă ca obiectivul prezintă aspecte cantitative și calitateive care pot fi cuantificate;
A – abordabil / (de) atins – înseamnă că în condițiile (timp, resurse,etc) cunoscute ale fiecărei persoane obiectivul poate fi atins;
R – relevant/ realistic – este acea caracteristică ce arată capacitatea de a obține nivelul de schimbare sau la impactul reflectat în obiectiv;
T – încadrat în timp – înseamnă că este fixată perioada de timp până la care obiectivul se va realiza.
Exemplu de obiectiv SMART: “Organizarea în perioada 16-17 decembrie 2016 a unui curs pe tema „Comunicare interdepartamentală”, pentru 10 angajați din Departamentul de vânzări al companiei x.
2. Cum ar trebui ca dimensiune să fie obiectivele noastre.
Facem această incursiune, pentru a marca un trend foarte puternic și anume – sunt foarte mulți cei care își setează obiective mici, le ating și mult prea puțini cei care își setează ținte puternice, foarte înalte însă realizabile, pe care le ating aproape de 100%.
Apreciem că fiecare își cunoaște sinele și va ști să distingă între un obiectiv de la care va renunța în scurt timp, dacă pare imposibil de realizat, pentru condițiile existente în prezent (care poate l-ar duce și în depresie) însă și acele multe obiective pe care și le poate seta, însă nu vor prezenta o dificultate ridicată, poate nici chiar medie, pentru a le atinge.
Vă invităm să vă gândiți la ce eram întrebați de mici – „Cum crezi că va arăta societatea peste mai mulți ani?”. Gândindu-vă acolo veți înțelege că ne doream foarte mult ca societatea să evolueze într-un mod spectaculos de rapid, în câțiva ani, însă acest lucru nu se poate realiza dacă toți ne alegem obiective „mici”, care nu ne pun toată ființa la treabă, dar pe care le vom atinge. Vă provocăm să vă setați ținte suficient de înalte și poate pe cel mai pesimist scenariu, în care le veți realiza doar în proporție de 80%, tot va fi incomparabil mai bine decât dacă multe ținte mici, ușoare, care să nu vă suscite toate trăirile și fiecare neuron. Vă asigurăm că bucuria realizării unor astfel de ținte vă va duce doar către alte culmi înalte, astfel încât de realizarile voastre să se bucure chiar întreaga societate, în funcție de specializarea personală. Mult succes și tărie pentru asumarea unor ținte ÎNALTE!
B. Ce ar însemna un plan bun, care să conducă la atingerea obiectivelor?
Ar fi foarte multe de spus în legătură cu acest punct, însă esențial este să reținem că un plan bun este acela care ne răspunde, în fiecare zi, la întrebarea „Ce ar trebui să fac eu acum, astfel încât în data de xx/xx/xxxx să-mi ating obiectivul?”
Daca planul răspunde zilnic la această întrebare înseamnă că este un plan bun. Așadar dacă nu ai făcut deja acest lucru, împarte obiectivul tău în sarcini mici, astfel încât să știi ce trebuie să faci în fiecare zi, până la realizarea lui.
C. Ce facem când întâlnim obstacole peste obstacole și simțim că cel mai bine este să renunțăm?
Ca raspuns la acest punct esențial în urmărirea îndeplinirii visului alegem să-l cităm pe Nick Vujicic: „O să încerc de 100 de ori să mă ridic și chiar dacă nu voi reuși pentru a suta oară ce o să fac? O să renunț? NU, Nu voi renunța ci voi încerca a 101 oară și încă de 100 de ori până voi reuși. Și dacă azi nu voi reuși o sa dorm pe jos și mâine o să o iau de la capăt încercând să mă ridic din nou, fiindcă știu că odată și odată voi reuși.”
Comenteaza